I Dare You To

IDYT-Tekst

Bestel hier nu mijn nieuwe kookboek - I Dare You To Choose Healthy

5 tips & tools voor meer grip en rust

22 september, 2023

Disconnect Yourself Retreat-200 (1)

Als alles tegen lijkt te zitten en je door de bomen het bos niet meer ziet, waar begin je in godsnaam dan? Ik heb het antwoordt niet per direct voor je, maar wel 5 super handige tips & tools waar je wellicht direct mee aan de slag kunt!

Ik heb wel een rugtas vol ervaringen die ik maar al te graag met je deel zodat je er wellicht iets uit haalt waar je zelf mee aan de slag kan.

Nog even volhouden..

Het was namelijk eind januari 2022 toen ik besloot mijn parttime baan van 32 uur in de week op te zeggen. Ik had blijkbaar een opzeg termijn van twee maanden waar ik even geen erg in had, dus dat betekende dat ik het nog twee maanden moest volhouden. Met lood in mijn schoenen ging ik die periode naar mijn werk. Ik vond het namelijk niet meer leuk, ik stond regelmatig jankend op en voelde aan elke vezel in mijn lichaam dat ik geremd werd in mijn ontwikkeling en vrijheid.

Toch heb ik door gezet, waarom? Ik had een verantwoording en moest daarbij ook nog voor brood op de plank zorgen. Ik probeerde anders naar de situatie te kijken en vertelde mezelf ‘nog even volhouden Roos’. En dat deed ik, volhouden.

Faalde ik nou echt zo hard?

Inmiddels zei een stemmetje in mijn hoofd elke dag tegen mij dat ik keihard aan het falen was. Dit was namelijk al de 3e baan in 1,5 jaar tijd waar ik ontslag nam. Zei dit nou echt iets over mij of over mijn baantjes? Of misschien wel beide? Faalde ik dan echt zo hard? Of wist ik juist heel goed wat ik wilde en koos ik daarom juist niet voor hetgeen wat zo knaagde en mij ongelukkig maakte?

Hoe dan ook, ik koos voor mezelf. En juist dat, dat kiezen voor jezelf, dat noem ik dan maar even zelfliefde. Niet meer doen waar ik ongelukkig van wordt, maar zoeken naar datgene waar ik wél gelukkig van wordt.

Maar hoe doe je dat dan? Zoeken naar iets waar je wel gelukkig van wordt? In een tijd waarin er eindeloze mogelijkheden zijn en we vergelijken met wat een ander allemaal heeft.

Ik trapte regelmatig in deze valkuil en was alleen maar bezig met vergelijken. Pietje heeft een goeie baan bij de gemeente en Jantje heeft een succesvolle onderneming of drie. Waarom heb ik dat niet? Waarom lukt het mij niet? Ik weet niet eens wat ik wil, kan ik überhaupt wel iets?

5 tips & tools

Ik zal je vertellen, het blijft een uitdaging maar inmiddels heb ik wel de tips & tools voor jou verzameld om niet in deze valkuil te trappen en bij jezelf te blijven. Het zijn 5 tips & tools om te achterhalen welke stappen je dient te zetten om te doen waar jij gelukkig van wordt.

 1. Blijf jezelf elke dag in beweging brengen.
  Beweging is key en onwijs goed voor contact met hoofd en hart. Met name in de natuur zijn zorgt dat je weer even aard en terugkomt bij jezelf. Daarnaast zorgt een intensieve work-out ervoor dat de biochemische processen in jouw lichaam ingang gezet worden. Tijdens en na jouw training ontstaan namelijk gelukshormonen zoals dopamine, endorfine en serotonine. Het geeft jouw lichaam een voldaan gevoel. Dus hop, inplannen die work-out!
 2. Onderzoek jouw energiegevers + nemers.
  Met wie omring jij jezelf en geven deze personen jouw momenteel energie of kost het jou energie? In geval van het laatste, zou ik zeggen; Neem even wat afstand. Het bewaken van jouw energie is super belangrijk. Als daar lekken in zijn (oftewel; je loopt leeg op een persoon) dan hou je geen energie meer over om dingen te doen voor jezelf. En laat nou net de energiegever hetgeen zijn waar je focus op dient te liggen. Maak een lijst van beide en kijk waar je verandering in aan kunt brengen. Download hier Jouw Energieplan.
 3. Maak een woordweb design van alles waar je blij van wordt. 
  Even ouderwets je tekenblok erbij pakken, wat markeerstiften of potloden en uurtje voor jezelf inplannen om aan de slag te gaan met jouw nieuwe woordweb. In dit design ga je alles opschrijven waar je blij van wordt. Dit kunnen mensen zijn, situaties, beroepen, hobby’s, talen, creatieve bezigheden etc. Alles wat erin je opkomt schrijf je op. Er is geen goed of fout. Zodra je alles hebt opgeschreven kijk je eens op je gemak naar wat er eigenlijk allemaal staat en of bepaalde zaken gelinkt met elkaar zijn. Wellicht ontstaat er in je hoofd al een leuk creatief idee, maar anders kan je eens kijken of die dingen waar jij dus zo blij van wordt; of daar een beroep van te maken valt?! Ik zeg; go go go en schrijven maar !
 4. Mediteren, breathwork, bewustzijn.
  Welke benaming je er ook aan wilt geven, dit is absoluut iets wat niet vergeten mag worden in dit lijstje. Het doen van een bodyscan ( waarbij je van kop tot teen of via versa je lichaamsdelen aandacht geeft) , of even 5 min gaat stilzitten en alleen focust op je ademhaling of voor de gene die hier bekend mee zijn een sessie Breathwork. Het zorgt er allemaal voor dat je focus naar binnen gaat en niet naar buiten. Dat wat jouw helpt om helder te krijgen wat voor JOUW belangrijk is en fijn voelt. Mocht je er nog niet bekend mee zijn kan Meditation Moments een hele fijne app zijn die je volledig meeneemt & begeleidt in de meditaties.
 5. Optimaliseer je voeding.
  Gezonde voeding is veel meer dan groentes in je maaltijden toevoegen, veel water drinken, minder calorieën of juist meer koolhydraten eten. Er zijn zoveel manieren tegenwoordig en iedereen hanteert datgene wat goed voelt of gewoonweg praktisch is. Maar gezonde voeding begint eigenlijk bij de kennis over alle voeding die we binnenkrijgen. Het is namelijk absoluut niet meer wat het ooit is geweest en wil je genoeg vitamine en mineralen binnenkrijgen? Dan haal je dat helaas niet alleen meer uit voeding. Maarrrrrr, het is wel essentieel om meer energie te krijgen en beter in je vel te zitten. Maak hierin dus bewuste keuzes en weet dat er tegenwoordig veel bewerkte zooi in de winkels ligt waardoor het soms lastig is te onderscheiden wat ‘goed’ is en wat niet. In mijn nieuwste kookboek I dare you to choose healthy lees je meer over waar je op kunt letten als je in de winkel je producten koopt.